Inzoomen op een misser van Tim Hofman
Plus: 9/11, WOII, de scherpste analyse van de Algemene Beschouwingen, een fragment uit Vandaag Inside, een documentaireserie over tbs-patiënten en de beste tv-serie van dit moment — 10 tips in totaal
Elke maand houd ik bij wat ik lees, kijk en beluister, en het beste daarvan zet ik in de laatste week voor je onder elkaar — vandaag dus.
Wil je dit overzicht maandelijks per mail ontvangen? Schrijf je in.
Ben je al lid en wil je deze nieuwsbrief steunen? Dan kun je kiezen voor een betaald abonnement — waarvoor mijn onmetelijke dank.
ARTIKEL: POLITIEKE ANALYSE
1. Fabers fata morgana - Coen van de Ven (De Groene Amsterdammer)
Ik dreig een liefhebber van Coen van de Ven te worden. Een Coen van de Venboy, zo je wilt. Weer is het de politiek journalist van De Groene die het absurdistisch theater in Den Haag, in dit geval de Algemene Politieke Beschouwingen, van de scherpste duiding voorziet.
ARTIKEL: 9/11
2. The Falling Man - Tom Junod (Esquire)
Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch van Rosenthal noemde dit op X het beste tijdschriftartikel dat hij ooit las. Dat gaat mij iets te ver, maar het is zeker het beste stuk over de aanslagen op 11 september dat ik ooit las — en deze maand herlas.
De Amerikaanse journalist Tom Junod bijt zich vast in een bekende foto van die dag die al snel niemand nog durfde te zien: The Falling Man. Ik ga de foto niet beschrijven, want dat kan Junod veel beter.
Voel je daarna de behoefte om verder te lezen over 9/11? Kies dit boek: 102 Minutes: The Untold Story of the Fight to Survive Inside the Twin Towers.
Mocht je het je afvragen, dit is het beste tijdschriftartikel dat ik ooit las.
BOEK: NON-FICTIE
3. Traumasporen - Bessel van der Kolk
Het begrip trauma is nogal aan inflatie onderhevig. ‘Ik had altijd een drie voor wiskunde, daar heb ik een klein trauma aan overgehouden.’ Dit boek gaat over een ander soort trauma — de zwaarste gevallen. Ernstig misbruik als kind, getuige zijn van iemand die tijdens een verkeersongeluk in brand vliegt, geopereerd worden terwijl de verdoving niet werkt. En daarna moet je door. Je kind voorlezen, je partner liefhebben, de wereld met vertrouwen tegemoet treden. Hoe, in godsnaam? De Nederlands-Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Bessel van der Kolk heeft aan deze vraag zijn leven gewijd, en Traumasporen is daar het resultaat van. Een heel bijzonder boek.
VIDEO
4. Boze Geesten: Boos & Tim Hofman - vroeger en nu (YouTube)
De meeste kritiek op Tim Hofman zegt meer over degene die de kritiek uit dan over Tim Hofman. Dat is zonde, want er valt genoeg op zijn methode aan te merken. In deze Snijtafel-achtige video van Michiel Lieuwma en Merijn Nijhuis wordt dat eindelijk eens goed gedaan.
(Die vergezochte aanval van Lieuwma naar aanleiding van Hofmans zogenaamde geflirt op de werkvloer moet je maar even negeren. Lieuwma is ernstig verslaafd aan het hypocrisieverwijt en vliegt daardoor weleens uit de bocht. Wij kunnen niet anders dan geduld voor hem opbrengen.)
TELEVISIE
5. Socioloog Hein de Haas ontleedt de migratiecrisis - Vandaag Inside
Nuchtere wetenschapper brengt feiten naar de nationale kroeg. Wat De Haas ontzettend goed doet, is dat hij toegeeft dat er ook weleens iets misgaat bij migratie, zonder zich voor het karretje van rechts te laten spannen. De meeste opiniemakers die migratiemythen bestrijden, kunnen nauwelijks ademhalen, zo graag willen ze met het vingertje wijzen. De Haas vindt dat niet nodig, hij heeft aan de waarheid genoeg.
DOCUMENTAIRESERIE
6. Tbs: aan de andere kant (NPO Start)
Het is Jessica Villerius weer gelukt om iets goeds te maken. Ze mocht rondkijken, filmen en interviews afnemen in tbs-kliniek de Rooyse Wissel. Naast patiënten sprak ze medewerkers, familieleden, slachtoffers en andere betrokkenen, waardoor het een heel rijk portret is geworden van een begrip dat ik alleen uit nieuwsberichten kende. En waardoor je weer eens beseft hoe goed Nederland dit doet, hoe gedoemd sommige mensen al zijn vanaf hun vroegste kinderjaren en toch ook wel hoe blij we mogen zijn dat er daders in die kliniek rondlopen die godzijdank nooit meer vrijkomen.
COLUMNSERIE
7. Het grote vergeten - Frits Abrahams (NRC)
Frits Abrahams beschrijft in drie columns hoe zijn vrouw dementeert, en wat voor hen beiden de gevolgen zijn.
ARTIKEL: GESCHIEDENIS
8. De Nederlandse arts die voor Mengele moest werken - Ellen de Visser (de Volkskrant)
Het is vooral de uitdrukking in zijn ogen die ze nooit zal vergeten, vertelt ze de Duitse rechter: grausam, wreed. ‘Die indruk komt overeen met alles wat ik inmiddels over hem weet’, zegt ze. ‘Hij was de grootste sadist die ik me voor kan stellen.’
Eens in de zoveel tijd lees je een verhaal waardoor de zwaarte van de Holocaust weer bij je binnenkomt. Dit is zo’n verhaal. Marie Stoppelman was een joodse arts die werd gedwongen om Jozef Mengele te assisteren in Auschwitz. Ze overleefde het kamp en kon er later alleen op spaarzame momenten iets over kwijt.
DOCUMENTAIRE
9. A New Kind of Wilderness (2024)
Een gezin met vier kinderen is één met de natuur in een bosrijke omgeving in Noorwegen. Dan gebeurt er iets waardoor de familie wordt verscheurd. Het is de documentairemaker gelukt om vanaf dat moment op vrijwel elk belangrijk moment aanwezig te zijn. Een prachtige film over rouw, ontheemding, opgroeien en ouderschap. Belachelijk mooie mensen ook trouwens, dat helpt mee.
SERIE
10. Industry (HBO Max)
Een stel hyperambitieuze jongeren gaat in dienst bij Pierpoint, een fictieve beleggingsbank in Londen. Ze troggelen steenrijke idioten hun geld af, sluiten onderlinge bondjes en schelden elkaar voortdurend de huid vol. In hun vrije tijd, voor zover ze dat nog hebben, is er drank, drugs of seks.
De eerste twee seizoenen waren relatief grillig. Er zaten briljante afleveringen tussen — ik was zelf verkocht bij aflevering vier — maar ook weleens een krappe voldoende. Nu, in seizoen drie, klopt ineens alles. Industry is grappig, ongemakkelijk, pijnlijk, spannend en meedogenloos, alles zit erin. De beste tv-serie van dit moment.
Als je na zo’n aflevering vol met adrenaline zit, is het lekker om bij te komen met de nabesprekingen van podcast The Watch.
EXTRA: Nick Cave bij Stephen Colbert
Deze was ik vorige maand vergeten. Heel stom, want dit was mijn favoriete interview van augustus. Muzikant Nick Cave bezoekt The Late Show with Stephen Colbert, in principe om zijn album te promoten, maar dat wordt al gauw veel meer. In 2015 verloor Cave zijn 15-jarige zoon. Hoe voorkom je dat je daardoor definitief ten onder gaat? Dat bespreken ze.
Wat in het interview niet expliciet wordt gemaakt, is dat Colbert hierover kan meepraten. Toen hij tien jaar oud was, verloor hij zijn vader en twee van zijn broers bij een vliegtuigongeluk.
Het hele gesprek is goed, en de opbouw vrij cruciaal, maar als je alleen het stukje over rouw wil zien, begin dan bij 11:38.
Wil je meer inzichten van Colbert, want die heeft hij, lees dan dit fantastische profiel in GQ.
Tot zover!
De aflevering van Boze Geesten kwam ik tegen op X bij Aron Groot. Die trouwens ook een Substack beheert, waarin hij elke zaterdag twee minuten taalgeschiedenis geeft.
Niet eerder een nieuwsbrief ontvangen waarin ik alles wil aanklikken, lezen, kijken of luisteren. Ik neem dit weekend vrij, groetjes uit de trein! 🙋🏼♂️
Goed om te zien dat mijn verwijderde tweets gewoon gelezen worden!