Journalist aan de deur: je moeder was bewaakster in Auschwitz
Plus: Squid Game 2, Golden Globes-fragment, actiethriller op Netflix, interview Maarten van Rossem, Babygirl = goed, absurde verwisseling van baby's & alwéér Frits Abrahams - 9 tips in totaal
Iedere maand houd ik bij wat ik lees, kijk en beluister, en het beste daarvan zet ik in de laatste week voor je onder elkaar — vandaag dus.
Wil je dit overzicht voortaan per mail ontvangen? Schrijf je in:
SERIE
1. Squid Game 2 (Netflix)
Ik was groot fan van het eerste seizoen van Squid Game. (Voor de enkeling die van niets weet: in deze Zuid-Koreaanse dystopische thriller doen arme sloebers mee aan kinderspelletjes om een gigantisch geldbedrag te winnen. Die spelletjes blijken levensgevaarlijk.)
Je merkt dat de makers in dit tweede seizoen graag meer wilden bieden dan alleen die overlevingsstrijd. Ik vraag me af of dat in deze mate nodig was, want de beste scènes zijn wederom — en met grote afstand — die spellen. Doodsangst en kinderlijke vrolijkheid, het blijft een onweerstaanbare combinatie.
COLUMN
2. Snowflakes en kooivechters (Floor Rusman, NRC)
Radicaal-rechtse fanboys en links-progressieve fanatici zijn beide vervelend. Wacht, hier moet ik duidelijk zijn. Als ik zeg: beide vervelend, dan bedoel ik niet: even erg. Links-progressieve fanatici veroorzaken hooguit intellectuele verkramping en hier en daar wellicht een incident. Radicaal-rechts helpt de democratie om zeep.
Toch hebben deze twee groepen wel degelijk iets gemeen, en het is Floor Rusman gelukt om hier de vinger op te leggen.
ARTIKEL
3. An I.V.F. Mix-Up, a Shocking Discovery and an Unbearable Choice (The New York Times Magazine)
Twee stellen in Los Angeles kunnen beide geen kinderen krijgen. Tot een ivf-behandeling verlossing biedt. Maar als de baby’s worden geboren, blijken ze totaal niet op hun ouders te lijken. Pas maanden later wordt duidelijk dat ze de verkeerde mee naar huis hebben genomen. Ze hebben de baby van dat andere stel.
FILM
4. Rebel Ridge (2024, Netflix)
Een actiethriller op Netflix, dat moet wel troep zijn. Ja, dat dacht ik ook. Maar deze film werd bewierookt door iemand die ik hoog heb zitten, en dat blijkt volkomen terecht. Een delicatesse bij de McDonald’s, zo kun je dat wel zien.
Man wordt genaaid door de autoriteiten en pikt dat niet. Dit verhaal is al honderden keren verteld, alleen niet op deze manier.
COMEDY
5. Nikki Glaser Opening Monologue | 82nd Annual Golden Globes (YouTube)
Jarenlang was het Ricky Gervais die de grote sterren tijdens de Golden Globes (zeg maar de Aldi-Oscars) ervan langs gaf. Dat deed-ie hartstikke goed. Alleen werd hij elk jaar meer verliefd op zichzelf en zijn eigen moed. Nikki Glaser is subtieler.
ARTIKEL: INTERVIEW
6. Maarten van Rossem: ‘Ik begrijp totaal niet waar mensen die wonderlijke ondergangsstemming vandaan halen’ (de Volkskrant)
Ik ben een aarzelende pessimist. In principe gaat alles naar de klote, maar wie weet zit ik ernaast. Daardoor sta ik altijd open voor een betoog van iemand die de zaken wat zonniger ziet. Tot mijn verbazing was dat dit keer Maarten van Rossem. Door zijn alomtegenwoordigheid vergeet ik altijd hoe slim, belezen en leuk hij is. Of kan zijn. Interviewer Nathalie Huigsloot brengt het beste in hem naar boven.
Wie van nature optimistisch is, moet dit interview juist niet lezen. Want jij begrijpt het verkeerd.
Nog meer positiviteit: dit stuk over de kracht van de Europese Unie door Caroline de Gruyter bij Foreign Policy. Je zou er haast een blauwe vlag met sterretjes van gaan kopen.
FILM
7. Babygirl (2024)
Vrouw van middelbare leeftijd zet alles op het spel voor een bezoek aan de tuin der lusten. Om vervolgens de controle uit haar handen te zien glippen. Wat wordt deze implosie goed ingeleid. Ongemakkelijk, grappig. Halina Reijn is een hele grote.
De kranten stonden vol met feministische analysen. Die kun je, wat deze witte man betreft, ongelezen laten.
Wel raad ik je aan jezelf te trakteren op dit stuk van Marja Pruis.
COLUMN
8. Van kat naar hond(je) - Frits Abrahams, NRC
Deze nieuwsbrief fungeert inmiddels als een soort doorgeefluik voor columns van Frits Abrahams die schrijft over zijn dementerende vrouw. Ik heb daar vrede mee.
Dit vijfde deel las ik eind vorige maand. Toen kon ik het al niet meer opnemen in het overzicht van december. Dus deel ik het nu.
Hier vind je deel 1 t/m 3 en deel 4.
PODCAST
9. De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz (AVROTROS, NPO)
‘Het grootste probleem is: het zijn twee personen. In de oorlog is ze iets geweest, wat ik me niet kan voorstellen, en ik ken haar uit mijn leven. Die twee personen moet je bij elkaar zien te brengen, op een of andere manier.’
Toen de Duitsers ons land bezetten, werkten veel Nederlanders daar gretig aan mee. De meest ambitieuze van hen gingen bij de SS. Waaronder Nederlandse vrouwen die uiteindelijk kampbewaakster werden. Historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld duiken in de archieven om getuigenissen te vinden. Vervolgens zoeken ze de kinderen en kleinkinderen op van de bewaaksters, die meestal van niets weten.
En dan nog dit
Fantastisch bruggetje bij de WNL-toppers van Goedemorgen Nederland.
Goeie anekdote over de verraderlijke vriendelijkheid van nazi’s.
De Amerikaanse filmmaker David Lynch is dood. Ik ben geen kenner en ga ook niet doen alsof. Wel heb ik de afgelopen jaren vaak iets van of over hem voorbij zien komen dat indruk op me maakte. Twee dingen kwamen meteen bij me naar boven. Angelo Badalamenti over de manier waarop ze samen de muziek van de serie Twin Peaks componeerden. En Lynch’ advies in werk en leven: keep your eye on the donut.
Met dank aan Stefan ten Teije en MiesBee voor hun publiekelijk gedeelde tips.