Yes, een nieuwe crimeserie met een grote ster
En 7 andere lees-, kijk- en luistertips van de maand juli
Leestijd: 5 tot 7 minuten (maar het is een lijstje, dus je kunt ook scrollen, luie hond)
Hallo lezer,
De laatste donderdag komt vroeg deze maand: het is alweer tijd voor de lees-, kijk- en luistertips. Het aanbod was vooral in kranten en op tv wat mager - de zomer is begonnen, dat is duidelijk.
Maar dit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het aanbevolen werk. Ook nu heeft alleen het beste de selectieprocedure overleefd.
En het zijn er toch nog acht, dus oogst genoeg.
Veel plezier!
FILM
1. The Holdovers (2023)
Deze film stond al een tijdje op mijn watchlist, zoals de Engelsen dat zeggen, en stelde niet teleur.
Speelt zich af in 1970, op een kostschool in Massachusetts, Amerika. Een moeilijke leerling, een rancuneuze docent en een chefkok die onlangs haar kind verloor tijdens de Vietnamoorlog, zijn tijdens de kerstvakantie tot elkaar veroordeeld. Ze botsen voortdurend, maar leren elkaar toch ook steeds beter kennen. Echt een lieve film.
Let op: bevat sneeuw. (Sommige mensen durven geen kerstfilms te kijken in de zomer. Kleingeestig, wat mij betreft.)
BOEK
2. SPQR: Een geschiedenis van het Romeinse rijk - Mary Beard
Wist je dat baby’s in het Romeinse Rijk regelmatig op de vuilnisbelt werden gegooid? Zomaar een feitje uit SPQR, het imposante werk van Mary Beard over een wereld die zowel opvallend vertrouwd als volkomen vreemd is. Beard vliegt door duizend jaar Romeinse geschiedenis; van Rome als bescheiden nederzetting honderden jaren voor Christus tot het gigantische keizerrijk onder leiding van bekende namen als Caesar, Augustus en Nero. Hier en daar is het zware kost, maar je wordt rijkelijk beloond.
DOCUMENTAIRE
3. Turn Every Page: The Adventures of Robert Caro and Robert Gottlieb (2022, Amazon Prime)
Robert Caro is een van de meest bewierookte politieke schrijvers van Amerika. Robert Gottlieb is (of eigenlijk was, Gottlieb overleed een jaar na verschijning van deze documentaire) zijn redacteur.
In Turn Every Page bestudeert de dochter van Gottlieb hun relatie. Wat maakt hun samenwerking al tientallen jaren zo succesvol? Wat ziet een redacteur soms beter dan de schrijver zelf? En waarom is schrijven zo verdomd lastig?
Caro en Gottlieb beweren voortdurend slaande ruzie te hebben, maar in deze documentaire zitten ze elkaar vooral te bewonderen. Het is een genot om naar ze te luisteren.
PODCAST
4. Podcastsletjes - Wat een week!
Goed, dan iets totaal anders. Dit is een heel rare podcastaflevering, en als er een vervolg op kwam, zou ik er niets mee te maken willen hebben. Maar voor dit uurtje, bij wijze van comedy-experiment, of performance art, of hoe je het ook wil noemen: ja, lekker.
Maxim Hartman en Willem Treur zijn twee merkwaardige, hyperactieve, ironische mannen. Stéphanie Hoogenberk en Janneke van der Horst (bekend van hun eigen podcast De Shitshow) zijn eveneens ironisch, alleen dan iets subtieler. Je zou deze vier eigenlijk niet in één ruimte moeten zetten. Het is frikandel met slagroom, dansen op een springkussen. Maar als je de onderliggende sentimenten een beetje aanvoelt, als je doorhebt wat er wel en niet wordt gezegd, dan is het toch een klein feestje.
ARTIKEL: ANALYSE
5. This Is Exactly What the Trump Team Feared - Tim Alberta (The Atlantic)
Het grote nieuws van deze maand was uiteraard het terugtreden van Joe Biden. Er werd in rap tempo van alles beweerd over de implicaties van dit besluit. Wat zijn de kansen van Kamala Harris? Wat zijn de gevolgen voor Trump? Het zijn vragen waarop alleen halve antwoorden bestaan, want het blijft een kwestie van glazenbolkijken. Toch vond ik dit stuk erg verhelderend. En origineel. En hoopgevend. (Al zit daar ongetwijfeld wensdenken bij.)
Meer over dit onderwerp:
Waarom Trumps keuze voor J.D. Vance als running mate een grote gok is (De Groene Amsterdammer)
Volgens FT-columnist Janan Ganesh is Kamala Harris veel te makkelijk naar voren geschoven (Financial Times)
ARTIKEL: PROFIEL
6. The magnificent mind of Emmanuel Macron - Jamil Anderlini (Politico)
Praktisch zonder overleg besloot de Franse president Macron begin deze maand nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Hij stond er in de peilingen niet eens goed voor. Wie doet zoiets? Journalist Jamil Anderlini zat Macron een tijdje op de huid. Hij probeerde te achterhalen wat er omgaat in het hoofd van deze intelligente, eenzame, tragische figuur - die door veel Fransen intens wordt gehaat omdat hij een robot lijkt te zijn. (Dat is hij niet.)
En als je toch bezig bent, het profiel van Mark Rutte in The New York Times, ter gelegenheid van zijn naderende NAVO-voorzitterschap, las ik ook met interesse.
ESSAY
7. Red Robinson Crusoe! - Pieter van Os (De Groene Amsterdammer)
Het verbaast me toch altijd weer hoe snel je een goede schrijver kunt herkennen. Vaak al in de eerste alinea. Dit essay zou je alleen al kunnen lezen om de manier waarop schrijver Pieter van Os zijn openingsanekdote vertelt. Zo losjes en doeltreffend tegelijk.
Robinson Crusoe is een roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe uit 1719. Je herkent de titel omdat het als oerverhaal is gaan dienen van de beschaafde mens die op een onbewoond eiland moet zien te overleven. De film Cast Away (2000) is ervan afgeleid, net als Expeditie Robinson.
Van Os houdt al die verschillende interpretaties opnieuw tegen het licht. Je voelt zijn nieuwsgierigheid, zijn plezier. Geen moment laat hij je aandacht verslappen, je gelooft dat hij alles heeft gelezen wat er over Crusoe te lezen valt en dat Van Os degene is die Crusoe werkelijk begrijpt. Zo schrijf je een essay.
SERIE
8. Presumed Innocent (Apple TV+)
Openbaar aanklager Rusty Sabich, die doorgaans anderen de gevangenis in helpt, wordt nu eens zelf verdacht van moord. Ja, dat klinkt al lekker. En dan wordt de rol van Sabich ook nog eens vervuld door Jake Gyllenhaal. Die gepijnigde blik, die ogen van een treurige hond. Er valt gerust het een en ander op Presumed Innocent aan te merken, maar een goede, spannende, raadselachtige misdaadserie met Jake Gyllenhaal die af en toe uit zijn dak gaat, daar dienen wij onze handjes voor dicht te knijpen.
Eerdere tiplijstjes van dit jaar
De wijze lessen van Daniël Arends: ‘Ik ben goed geworden omdat ik zo lang dacht dat ik slecht was’ (#1)
Ook niet onaardig in juli: mijn eigen werk
Met enige regelmaat krijg ik de vraag of er een mogelijkheid bestaat om vrijwillig een maandelijks bedrag te betalen voor deze nieuwsbrief.
Nee, dat is niet waar, die vraag heb ik nog nooit gehad, maar het antwoord is ja.
Hoe meer betalende abonnees, des te meer tijd ik als freelancer kan vrijmaken om deze stukken te schrijven. Mijn droom is om dit fulltime te doen. Reportages maken, interviews afnemen, een persoonlijke eindredacteur inhuren, hele dagen schaven aan een enkel stuk - och, wat kan dat mooi worden.
Ben je überhaupt nog geen abonnee en wil je eerst maar eens zien wat ik aflever, iedere donderdag? Fair enough. Je kunt je ook gewoon kosteloos inschrijven.
Afbeelding via Apple TV+ op YouTube. Presumed Innocent verscheen in een tweet van MiesBee. Tom-Jan Meeus deelde op datzelfde verdorven medium het stuk in The Atlantic. De podcast kwam ik tegen bij Thomas Hogeling. Het profiel van Macron werd genoemd op Bluesky, ik weet alleen niet meer door wie; veel dank, vreemdeling. En Turn Every Page heb ik tientallen keren voorbij zien komen de afgelopen jaren: elk zetje heeft geholpen jongens, goed gedaan.